• Halimzaki on twitter

  • TAKWIM MASIHI

    June 2009
    S M T W T F S
    « May   Jul »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
  • POSTING TERKINI

  • KATEGORI

  • MENU

  • RSS TUAN IBRAHIM TUAN MAN

    • BR1M - MURSYIDUL AM PERTAHAN PENDIRIAN February 24, 2013
      13 Rabi'ul Akhir 1434 H | 24 February 2013KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan kenyataan berkenaan pemberian wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), yang dikategorikan sebagai memberi makanan kepada haiwan, tidak sebagaimana Pas yang memberi ilmu kepada rakyat.Beliau berkata, PAS lebih gemar menggunakan pendekatan ilm […]
      noreply@blogger.com (admin)
    • PAS TETAP SAMA SEPERTI DULU November 25, 2012
      11 Muharram 1434 H | 25 November 2012 TheMalaysianInsider25 NOV — Telah timbul isu PAS dikatakan tergelincir dari dasar Islamnya dan kepimpinan ulama gara-gara dikatakan setelah ditembusi oleh para parasit. Justeru itu PAS telah ditohmah mulai leka mengutamakan untuk berkuasa dari memajukan politik dakwahnya sambil meningkatkan dakwah politiknya.Mungkin yang […]
      noreply@blogger.com (admin)
    • HARUSSANI, JANGAN 'BIAS'! November 15, 2012
      1 Muharram 1434 H | 15 November 2012 SHAH ALAM - PKR menggesa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria supaya mengeluarkan kenyataan lebih adil, bukannya membuat pendirian "selektif" seperti yang dikeluarkan terhadap Naib Presidennya, Nurul Izzah Anwar, semalam berhubung kenyataan kontroversi kebebasan beragama. Setiausaha Agungnya, Datuk Saifuddi […]
      noreply@blogger.com (admin)
  • RSS BLOG OF MY LIFE

    • World Cup 2014 Live, Goals & Hilights June 30, 2014
      To all soccer fan around the world Watch World cup 2014 Live Watch all goals of World Cup 2014 Watch extended highlights of World Cup 2014 … by click HEREFiled under: General
    • PRU 13–Husam cabar Chedet, semua calon balik kampong la :-p April 29, 2013
      Calon PAS bagi Parlimen Putrajaya, Datuk Husam Musa mengingatkan Tun Mahathir Mohamad agar jangan memperkecilkan dan menjadikan Kelantan penduduk kelas kedua sehingga orang negeri itu tidak boleh bertanding di Putrajaya. Husam berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri itu yang menyuruh Husam balik ke Kelantan kerana masalah di negeri […]
    • KL112 Kuala Lumpur January 7, 2013
      Semua telah dilakukan, namun tidak dipedulikan… Sekarang adalah masa untuk amarah rakyat… 12 Januari 2013…Filed under: General
  • RSS Ustaz Nik Abduh

    • menawan puncak kinabalu 1 (politik) June 8, 2013
      (Ulasan terhadap komentar di FB saya) Menawan puncak Kinabalu 1 1) Terima kasih. Tulisan saya, ‘Rebah di kaki gunung Kinabalu’ mengundang kritikan yang begitu luar biasa banyaknya dan begitu luar biasa juga kerasnya. Saya segar menikmatinya seperti menikmati satu hidangan masakan yang luar biasa juga.  Agak malang, kebanyakan anda pula gagal menikmati tulisa […]
    • pru13: rebah di kaki gunung kinabalu June 1, 2013
      Sepanjang tempoh berkempen PRU13 di Parlimen Pasir Mas baru-baru ini, saya kerap ditemuramah oleh para wartawan daripada pelbagai akhbar dan penyiaran. Antara yang agak eksklusif adalah para pengkaji politik daripada luar negara seperti Singapura dan Australia. Antara yang acap ditanya oleh mereka adalah berkaitan keyakinan atau telahan saya mengenai kemenan […]
    • prestasi pas kelantan dalam pru13 May 19, 2013
      Prestasi PAS Kelantan dalam PRU13 PAS menang di Kelantan adalah sebagaimana jangkaan awal. Kekalahan dengan tambahan kerusi kepada BN juga sudah dijangka. Tetapi PAS gagal dalam usaha mengurangkan jumlah kerusi dimenangi BN kurang daripada 10 kerusi. PAS memenangi kerusi bandar, kerusi maju ilmu (kecuali Kok Lanas yang memiliki undi pos tentera yang besar di […]
  • RSS Episode Perjuangan

    • PAS Sedia Bersemuka August 27, 2016
      Datuk Seri Ong Ka Chuan Setiausaha Agung MCA telah menempelak tindakan sebuah NGO, iaitu Pertubuhan Pendokong dan Pencinta Ulamak atau lebih dikenali sebagai Geng Ustaz yang telah mengadakan “report” polis kelmarin ke atas tindakan Persatuan Hokkien ekoran tindakan persatuan itu mengadakan kempen kutip tandatangan membantah pindaan Akta 355.Saya melihat “rep […]
      noreply@blogger.com (nasrudin hassan)
    • Jual Saham Proton : Bisnes atau Politik? August 25, 2016
      Saya agak terkejut apabila berita penjualan keseluruhan saham Proton kepada pelabur luar diwar-warkan di media pada minggu lalu. Adakah ini sebahagian syarat yang terdapat dalam terma pembiayaan kerajaan kepada DRB-Hicom? Adakah penjualan ini juga sebahagian daripada respon DRB-Hicom terhadap keengganan kerajaan mengambil alih Proton? Malah, tidak keterlalua […]
      noreply@blogger.com (nasrudin hassan)
    • Perbadanan Tabung Waqaf Pendidikan Nasional (PTWPN) Alternatif Terbaik Ganti PTPTN August 25, 2016
      Mekanisma pemberian hutang kepada para pelajar menerusi PTPTN nyata bukan lagi kaedah terbaik bagi membiayai pendidikan tinggi negara. Perkara ini bukan sahaja melihat kepada aspek hutang, malah juga bebanan “tambahan” untuk membayar hutang yang terpaksa ditanggung oleh para graduan institusi pengajian tinggi di negara ini. Dalam muktamar Dewan Pemuda PAS Ma […]
      noreply@blogger.com (nasrudin hassan)
  • RSS Ust Idris Ahmad

    • Untitled May 13, 2014
      Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
  • RSS PERISIK RAKYAT

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • RSS Syarak Mengata , Adat Menurut

    • Apabila kahwin ikut adat, bukan ikut syarak
      Apabila kahwin ikut adat, bukan ikut syarak. Ikut apa orang kata, bukan ikut apa Islam kata.Adat bersendikan hukumHukum bersendikan kitab AllahSyarak mengataAdat menurutAngkara tak cukup duit nak kahwin1 Dis 2016, SEREMBAN - Gara-gara tidak cukup duit untuk berkahwin, seorang lelaki nekad membuat laporan polis palsu kononnya dia menjadi mangsa samun di sebua […]
    • Hentikan pengambilan pekerja Myanmar, harap pihak Istana bersuara
      29 Nov 2016 : Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menggesa kerajaan menghentikan serta merta pengambilan pekerja Myanmar serta memboikot perniagaan warga negara itu sebagai tanda bantahan terhadap kekejaman ke atas etnik Rohingya. Gesaan lain termasuk menghentikan visa kemasukan pekerja Myanmar ke negara ini dan membatalkan Myanmar sebagai negara sumber […]
    • Jejak Asnaf Parlimen Rembau
      Tn Hj Ishak Omar dari Ihsan Amal dan Pn Rusilah Md Som dari Skuad Prihatin pada 29 November 2016 telah menyampaikan barangan dapur sumbangan orang ramai kepada 15 keluarga miskin sekitar kawasan parlimen Rembau di Taman Desa Permai, Kg Senama, Kg Pulau Hanyut, Pulau Besar, Kg Sg Radin, Kg Sg Timun, Kg Titian Akar, Kg Titian Bintangor, PPRT Legong Ulu, Rumah […]
  • RSS SAUJANAUTAMA3

    • 通販で買える男性用育毛剤おすすめ口コミ比較ランキング! September 8, 2015
      通販で買える育毛剤には多くの種類があります。そういったものの殆どは公式サイトがあり、魅力的な育毛の効能についてや、様々な特典・メリットなどが記載してあり迷ってしまいます。特に初めて育毛剤を使用する人は、頭のなかで情報が交錯してしまい、一体どれがいいのか分からなくなり混乱してしまうのではないでしょうか。そこで口コミなどで人気の高い3つの育毛剤を紹介しましょう。1位はチャップアップです。これは頭皮のケアを行ってくれる多くの成分が32種類も配合されています。更に老若男女が使える育毛剤とも言える物です。チャップアップの口コミでは「頭皮の感想からくる痒みがなくなり、頭皮に健康が戻ってきた感じ」、「無香料なので良い」、「水のような感じで扱いやすく、脱毛につながってしまうふけやかゆみの悩みが改善されてきた」、「チャップアップ […]

Konspirasi Selsema Babi (H1N1) ?

Assalamualaikum wbt

Avian influenza viruses dinamakan mengikut 2 jenis protein yang ada pada permukaan virus tersebut, hemagglutinin( H) dan neuraminidase( N). Hemagglutinin mempunyai 16 sub-type (H1-H16) dan neuraminidase ada 9 sub-type (N1-N9). Avian influenza virus boleh mengalami antigenic shift, bermakna..setiap satu dari sub-type boleh bergabung antara satu sama lain dan membentuk gabungan sub-type yang baru….contohnya, H1N1, H1N2, H2N1….dan seterusnya.. .

Jangkitan AI bermula dengan binatang spt burung, khinzir dsb….tapi tak semua gabungan sub-type dapat menjangkiti manusia..setakat ni hanya bbrp sub-type spt H5N1 dan H1N1 dikesan meyebabkan flu pada manusia…mungkin ini boleh menerangkan kenapa cycle tiap sub-type berlaku dalam 25-30 tahun..contohnya, dalam satu cycle, H1 tetap sentiasa berlegar pada binatang2 di bumi, tapi disebabkan ia cuma bergabung dengan subtype neuraminidase lain macam N2 contohnya, jadi sub-type H1N2 tersebut tidak menjangkiti atau memberi kesan pada manusia…but, once H1 bergabung semula dengan N1 atau N5, ia kembali akan menyerang manusia…

dan compared dengan H1N1 atau sub-type yang lain, H5N1 mempunyai mortality rate yang lebih tinggi….

Ubatan komersil yang ada sekarang spt Relenza dan Tamiflu berkesan jika di ambil dalam masa 48 jam selepas jangkitan… jadi amat penting untuk dapatkan rawatan secepat mungkin if ada tanda2 dijangkiti virus tersebut..

Apapun, mencegah lebih baik dari merawat…

Pening jugak bila berbincang pasal perkara ni. Saya ada la forwardkan pada Dr Yahya Mat Arip, pensyarah virology di USM, school Bio, sebab dia memang dalam bidang virus ni. Mari kita terjah pandangan beliau

“H1N1 adalah flu virus yang dah sedia ada. H1N1 muncul pertama kali pada 1918 dan dikenali sebagai Spanish Flu dan membunuh jutaan punduduk dunia. Seperti flu virus yang lain, H1N1 juga menunjukkan sifat cyclic. Mengikut data epidemiology, kitaran H1N1 dan flu virus yang lain (yang melibatkan antigenic shift, contoh lain H2N2 and H3N3) adalah 25-30 tahun. Spanish flu 1918. Selepas itu muncul kembali pada 1950s, kemudian 1980s and about time H1N1 muncul kembali, 2009-2010. Spanish flu menyebabkan ramai mati kerana pada masa itu tahap kesihatan dan juga kemajuan perubatan tak changgih seperti sekarang. H1N1 pada tahun ini melibatkan kematian yang kecil, hanya golongan risiko tinggi sahaja seperti golongan orang tua, kanak-kanak dan immunocompromised person. For person yang you and me, we most likely akan recover. Kebimbangan jangkitan H1N1 bukan sebab oleh kematian kerana motality rate (kadar kematian) rendah TETAPI kerana kesan ekonomi. Bayangkan sekiranya, sekumpulan pekerja di suatu industri kene jangkitan H1N1, effect going to be a hugh enomic loses. Atau ratus atau ribu sekolah terpaksa ditutup. itu sebenarnya kebimbangannya.

Kalau dikatakan untuk senjata biologi, saya doubt sikit. Kriteria senjata biologi: 1) Kadar jangkitan yang tinggi (H1N1, yes) 2) Kadar motility/kematian yang tinggi (H1N1, no) 3) Senang untuk manipulasi (H1N1, no). Kadar mutasi H1N1 high. Perbandingan kepada smallpox (senjata biologi yang ditakuti dan officiaally sample smallpox hanya ada di CDC, USA; Pasteur Institute di Paris dan Disease Instutute di Russia), smallpox kadar jangkitan sangat tinggi, kadar motility sangat tinggi dan smallpox adalah DNA virus yang kadar mutasi sangat rendah, maka senang dimanipulasi dan stabil. You don’t want a biological weapon that mutate constantly and not stabil.

Cara tangani H1N1 sebenarnya simple tetapi perlaksanaannya susah. Personal/Public hygien sahaja. Basuh tangan, kalau nak bersin dan batuk kena lah proper. Sebenarnya ada etika macam mana bersin dan batuk if you are in public. Elakkan (melainkan perlu) tempat public yang besar seperti mall pada waktu-waktu begini. Kalau rasa tak sihat (demam/batuk/ running nose) duduklah kat rumah, tak payah keluar. Bottom line, GOOD PERSONAL/PUBLIC HYGIEN. Itu sebabnya perlaksaan susah, nak kawal dan educate public susah. Can you tell a person not to go to mall? Aku punya suka la…aku tak sakit lagi!

The bigger questions/problems are what happen to H1N1 di antara kitarannya? In between 25-30 tahun sebelum muncul kembali, H1N1 ni ada kat mana? Bagaimana H1N1 boleh “sembunyi” sehinggalah muncul kembali? Apa mekansima yang H1N1 ada sehingga tak boleh detect dan apa yang trigger H1N1 untuk muncul selepas 25-30 tahun? Mengapa 25-30 tahun? Since H1N1 memerlukan host, apa/siapakah host H1N1 tempat sembunyi? These are even more important than conspirasi theory since we have no clues what so ever to the questions! Later, when I have time, I read the web site that you attached.

Sebenarnya, personally, kita bagi terlebih perhatian kepada H1N1. Betul H1N1 boleh menyebabkan masalah ekonomi. Tetapi ada jangkitan yang lebih bahaya seperti denggi dan malaria. Kedua-dua jangkitan ini (dan ada berapa-berapa jangkitan lagi) yang membunuh ratusan dan jutaan penduduk dunia di tropikal region YEARLY! Malaysia termasuk dalam tropikal region. But of course, countries in tropikal region adalah miskin atau sedang membangun. H1N1 berlaku di highly developed or yang dah develop countries. AND Who control world ecomomy? So, for USA, CANADA, Russia or Israel to use H1N1 as biological weapon, well, it gonna back fire to them. Nike and Adidas guna buruh murah di negara lain untuk hasil kasut dan dijual dan kaut untung. Kalau buruh murah tu kena H1N1, sapa rugi? H1N1 has the potential to cause huge economic loses.”

gitulah ceritanya.. sepeti surah al Nahl;43, bertanyalah kepada orang yang tahu jika tak tahu. Huhuu.

Makasih encik atas email ini, kini kita dah tau. Huhu.

Pali (anak murid tumpang belajar)

Konspirasi Selsema Babi Terbongkar!
oleh Ibnuyaacob

Seperti yang telah kami teorikan sebelum ini di dalam dua artikel, kini siaran televisyen Russia Today telah mendedahkan bukti bahawa selsema babi adalah ciptaan pihak-pihak tertentu untuk mewujudkan ‘panic situation’.

Pada 25 Jun 2009 lepas, Russia Today telah menemuramah seorang penyiasat konspirasi dari Amerika secara langsung berkaitan usaha pihak Amerika membangunkan virus Swine Flu. Menurut maklumat di dalam temuramah itu (lihat video di bawah), penyiasat konspirasi berkenaan mengesyaki bahawa virus tersebut telah dibangunkan dari dua buah universiti di Amerika dan Kanada.

Daripada temuramah di dalam video di bawah, ada dua maklumat yang boleh kita kemukakan. Pertamanya, bukti bahawa Amerika sebagai dalang penciptaan virus selsema babi adalah hampir jelas.

Persoalan kedua, mengapa stesen TV Russia yang beriya-iya mendedahkannya?

Jawapan ini telah pun kami jawab dalam teori kami pada artikel Bahagian 3. Di dalam artikel ke-3 ini telah kami kemukakan bagaimana kerajaan Rusia telah menghidu lebih awal projek-projek senjata biologi Israel yang bakal dibangunkan dan salah satunya adalah virus selsema babi.

DI PETIK DARI PETI INBOX PENULIS.
HALIMZAKI

2 Responses

  1. […] See original here:  Konspirasi Selsema Babi (H1N1) ? […]

  2. saya ada soalan sebenarnya..
    apa tanda2 sebenarnya?
    adakah batuk?deman?dan sebagainya.
    ini kerana saya telah mengalami batuk dan deman selama 2 hari dan setakat ni dah sembuh 60/40.
    saya tak pernah keluar ke public coz saya ni tak suka sosial kat luar?
    so adakah saya mengalami deman biasa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: